Slapeloosheid

Toen ik als kind bij mijn ouders, nonkels en tantes bevond volgde ik een gesprek dat zij voerden over alles wat zij ondernamen om te kunnen slapen. Dit alles klonk heel vreemd voor me. Ik sliep toen als een roos. Dit was zo tot op mijn 30ste. Toen begonnen de eerste problemen met inslapen. Het was ook rond een periode dat het op mijn werk moeilijker ging (Zie hiervoor mijn rubrieken rond arbeidsmarkt) .

Steeds maar toenemende slaapproblemen

Vandaag heb ik problemen met inslapen, doorslapen, de kwaliteit van de slaap en te vroeg wakker worden. Er zijn periodes dat de problemen minder zijn en periodes dat het ondoenbaar wordt. In tegenstelling tot mijn ouders, nonkels en tantes destijds heeft het wel degelijk een diepe impact op mijn functioneren daags nadien. De focus en werklust lijden er onder en het kan een uitlokkende factor zijn voor hersenmist.

Slaaponderzoek

Een slaaponderzoek in 2018 wees uit dat er geen fysieke factoren waren zoals slaapapneu. Het betreffende ziekenhuis had weliswaar een programma tegen slapeloosheid maar als men hoorde wat ik reeds had ondernomen vertelde men dat men niet echt iets nieuws onder de zon had voor me.

Ik ondernam zaken zoals het toepassen van slaaprestrictie, natuurlijke slaapmiddelen, blauw licht uit het computerscherm filteren tegen de avonduren, tot rust komen één tot twee uren voor het slapengaan. Vroeger nam ik een bepaald soort antidepressivum  om te kunnen slapen.  Occasioneel neem ik klassieke slaapmedicatie om na een reeks slechte nachten eens te recupereren.

 

Slaaprestrictie

Het komt er op neer dat je bij slaaprestrictie je het aantal uren slaap gaat verminderen tot het aantal uren dat je er effectief in slaagt te kunnen slapen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je elke nacht 8 uur in bed ligt en slechts 5 uur slaapt ga je de nachten nadien slechts 5 uur in bed liggen. Dit om ervoor te zorgen dat je door meer vermoeid  te worden ook effectief slaperig wordt. Ook ga je het naar bed gaan op die manier minder associëren met niet slapen. Hierdoor leer je jezelf beter slapen. Nadien probeer je de hoeveelheid slaap weer stelselmatig op te drijven met bijvoorbeeld telkens een kwartiertje meer.

Dit had bij mij een gedeeltelijk effect. Ik koos ervoor een 6,5 uur in bed te liggen. Ik raakte een stuk uit het patroon van steeds maar slecht te blijven slapen maar bouwde door het te weinig uren in bed te liggen ook een slaaptekort op.  Ik had ook geen winst die blijvend was.

 

Antidepressivum

Het probleem hierbij is dat de eerste drie tot vier dagen dat ik dit neem ik overdag zeer suf en slaperig ben gedurende de hele dag. Ik slaap dan ’s nachts als een roos maar moet het overdag bekopen. Het suffe effect mindert na een dag of drie, vier maar het bleef mijn geest een stuk afvlakken. De slaapkwaliteit bleef beter al kan ik ook niet zeggen dat ik zoals de eerste nachten blijvend bleef slapen als een roos.

(Natuurlijke) slaapmedicatie

Bij klassieke slaapmedicatie blijft natuurlijk het feit meespelen dat het verslavend en gewennend  werkt als je het blijft nemen. Dit kan ik dus hooguit blijven gebruiken op momenten dat ik het gevoel heb dat door de slapeloosheid zo zwaar aan het aftakelen ben dat ik dit patroon eens voor één nacht moet doorbreken. Dit is dus zeker geen duurzame oplossing. Bij natuurlijke slaapmedicatie heb ik ofwel geen effect of een heel licht effect gedurende de eerste nachten. Ook dit is dus geen spectaculaire oplossing.

 

Neurofeedback

Wat neurofeedback juist inhoudt leg ik uit in mijn tekst rond Open Focus en NLD. Hier beperk ik me tot het vermelden dat de betreffende therapeut ook werkte rond wat men noemt slaapspindels of slaapspoeltjes. Dit zijn korte  momenten van toenames of explosies  van hogere  hersengolven tijdens de lichte slaap.  Waar deze lichte slaap voornamelijk  voor thètagolven zorgt,  bestaan deze spindels uit kortstondige bètagolven.  Met andere woorden de productie van de lagere thètagolven wordt kortstondig onderbroken door deze bètagolven. Dit zorgt er kort samengevat voor dat we beter  en kwaliteitsvoller slapen. Hiervan kan ik zeggen dat dit me goed heeft geholpen de periode dat ik daar in de neurofeedback aan werkte. Het bood echter ook geen blijvend effect.

 

Rusten en ontspannen kort voor het slapen gaan

Hier kan ik kort vermelden dat dit heel helpend is maar niet in die mate dat mijn probleem is opgelost.

Conclusie

Ik ben er nog niet in geslaagd mijn slaapprobleem definitief uit te klaren al heeft veel van bovenstaande wel geholpen. Ik wil zeker ook vermelden dat deze dingen bij iedereen anders werken. Ik hoop dat vele mensen hier toch inspiratie uit halen en dat één en ander toch helpend is.

https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/zo-verbeter-je-het-geheugen-terwijl-je-slaapt

https://www.vanderveldeindebroeren.nl/BookInfo/GetSample?guid=cfcc3be9-645a-47ed-8f43-11bb984749f7

https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/adviezen-om-beter-te-slapen/

https://www.breinwijzer.be/wp-content/uploads/2017/03/presentatie_slaap_cortoos_Breinwijzer.pdf