Remedie tegen  NLD met Open Focus  

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn te leven  zonder  NLD? Hoe het zou zijn als op een dag alle symptomen gewoon verdwenen?  Ik denk dat ik hiervan meer dan een glimp heb ervaren.  Dit terwijl deze NLD mijn leven op alle mogelijke domeinen heeft beïnvloed.

Neurofeedback

Het begon voor me  in de periode van 2017-2018. Ik besloot toen om te starten met neurofeedback. Kort samengevat probeert neurofeedback de activiteit van de hersenen positief te beïnvloeden. De activiteit van de hersenen is een ingewikkeld en ingenieus samenspel van massa’s neuronen die chemische en elektrische signalen afvuren. De elektrische signalen zorgen ervoor dat er verschillende soorten elektromagnetische  golven naar buiten worden afgegeven. Deze kan men opmeten met een EEG. Neurofeedback gaat daarmee actief aan de slag. Zo gaat men bijvoorbeeld deze golven opmeten terwijl je een DVD naar keuze bekijkt. Produceer je de “gewenste” golven blijft de DVD onverstoord doorspelen. Produceer je “ongewenste” golven gaat deze haperen. Vergelijk het met een DVD met krassen.  De basis is “belonen” en “straffen”.  Operante conditionering heet dit. Dit gebeurt uiteraard allemaal onbewust op een tijdschaal van microseconden. Je kan dit niet bewust beïnvloeden.

start met Open focus

Gedurende dergelijke sessie vroeg ik de betreffende Therapeut of ik hier thuis mee aan de slag kon. Hij sprak toen over “ Het voorstellen of ervaren van ruimtes”. Ik had geen idee wat hij bedoelde, maar begon hierna een zoektocht op het internet. Al snel kwam ik bij het boek van de Amerikaanse psychiater Les Fehmi  uit  https://www.bol.com/be/nl/p/het-open-focus-brein/1001004009799036/

Ik schafte het aan en begon er gretig in te lezen. Ik deed de oefening die op de bijgevoegde CD was aangebracht. Langzaam ging er een nieuwe wereld voor me open. Kort samengevat ga je je ruimtes voorstellen en proberen ervaren tussen,  in en rond  verschillende lichaamsdelen.  In eerste instantie werkt men met de ruimte in, tussen  en rond lichaamsdelen omdat de hersenen daar op zijn afgesteld ( in tegenstelling tot de ruimte buiten de lichaamsdelen) . Later gaat men naar de ruimte, los van het lichaam. Onderzoeken op een EEG tonen aan dat de hersenen bij het voorstellen en ervaren van deze ruimtes op meerdere plaatsen in de hersenen alfagolven produceren. Dit zijn golven die gelinkt worden aan een combinatie van rust en alertheid. Dit in tegenstelling tot bètagolven die kunnen zorgen voor stress en spanning. Tezelfdertijd zorgt het ervoor dat deze alfagolven in synchronie bewegen ( op meerdere hersendelen tegelijk en gelijkmatig bewegende golven).

Eigenlijk gaat de kern over verschillende manieren van aandacht geven.  Open Focus accordeert met op een ontspannen manier overal evenveel aandacht aan geven(diffuse aandacht). Ook probeert men meer op te gaan in de dingen  (verzonken of absorberende aandacht, zoals opgaan in een glas wijn of spannende film). Er is dan veel alfasynchronie. Is er geen Open focus dan is er vaak sprake van “vernauwd objectgerichte aandacht”. Je aandacht is krampachtig op één ding gericht en er is een grote afstand tussen jezelf en het object ( zoals bij het uitvoeren van een saaie klus). Dit geeft veelal veel stress.

Open focus met of zonder neurofeedback

Zelf heb ik ook  in een aantal sessies neurofeedback geoefend met Open focus. Je doet dan in stilte een open Focus oefening en via elektroden en een koptelefoon krijg je een bepaald geluid als je de gewenste alfasynchronie produceert. Op deze manier leer je het sneller dan als je de oefeningen zelfstandig doet. Je kan echter kiezen of je Open Focus op jezelf doet of met behulp van neurofeedback.

cursus in Nederland

Begin 2022 zette ik de stap om een online cursus te gaan volgen bij de Nederlandse Gijs  Tecklenburg https://openfocus.nl/leren-mediteren/open-focus/

Dit werkte heel verdiepend en inspirerend.

Open focus en de werking van de rechterhersenhelft

Les Fehmi vermeldt ook duidelijk in zijn boek dat deze oefeningen sterk zijn voor de werking van de rechterhersenhelft. Hij spreekt zelf niet over NLD,  maar de link is echter snel gemaakt. Ook zelf mocht ik ervaren dat de diffuse vorm van aandacht me meer ontspannen maakt en aan aantal symptomen van mijn NLD  aanzienlijk milder maakt. Zo wordt mijn, focus meer ontspannen, kan ik meer dingen tegelijkertijd, kan ik beter multitasken, beter plannen en organiseren en is er meer ruimtelijk inzicht. Ik stel minder  zaken uit en doe dit alles met meer ontspanning. Zowel op het werk als privé levert dit veel vruchten af.

Keerzijde

Toch is er momenteel nog een keerzijde. Het blijft voor mij een verhaal van pieken en dalen. Ik krijg dit niet helemaal stabiel. Ik doe mijn open focus oefeningen (meestal tweemaal per dag)  en evolueer doorheen de dagen naar een soort piek. Het lijkt alsof ik de wereld aan kan. Nadien valt alles soms  als een pudding in elkaar en kan me niet meer focussen op de oefeningen. Ook op het werk en thuis gaan de zaken weer achteruit. Het is alsof de NLD weer met volle teugen  terugkeert.

 Dan zijn er echter twee zaken die helpen. Beide komen uit de mindfulness . Op dat moment heb ik vaak nood aan  een iets meer vernauwde vorm van aandacht zoals een kaarsmeditatie of ademhalingsmeditatie. Dit zijn beide iets meer eenpuntige vormen van aandacht of concentratie. De kwaliteit van de open focus oefeningen gaat nadien meestal weer omhoog.

Het tweede is het moeilijkste en de kern van elke vorm van meditatie. Dat is een vorm van spontaan loslaten. Alles laten zijn zoals het is, ruimte geven wat is. Niet meer krampachtig focussen op de (Open focus)oefeningen want dat is ook een vorm van vernauwde aandacht. Uiteraard ook zonder krampachtig te gaan proberen loslaten. Loslaten en aanvaarden is een proces dat met vallen en opstaan spontaan moet groeien en zich niet laat afdwingen. Meerdere malen in mijn leven zorgden momenten van spontaan overgeven, aan datgene wat is of juist niet is, voor nieuwe doorbraken achteraf. 

NLD maakt ons voor een stuk tot wie we zijn.

Wat hier dichtbij aansluit is de vraag of we wel moeten nastreven om  alle symptomen van NLD weg te krijgen. Heeft de NLD ons niet voor een stuk gemaakt tot wie we zijn? Dit met de symptomen en sterktes die we hebben. Misschien is het beter om de Open Focus en andere vormen van meditatie eerder te zien als iets wat ons helpt de scherpe kanten er af te krijgen. Door onze zwaktes aanpakken zullen misschien ook onze sterktes meer tot hun rechten komen.

Ook wil ik melden dat indien de NLD zich voordoet samen met een één of meerdere andere  stoornissen of psychiatrische aandoeningen het het beste is, vooraleer aan Open focus of meditatie te beginnen, eerst een dokter of therapeut te raadplegen.  

Conclusie

Hoe dan ook is hier allesbehalve het laatste woord over gezegd. Ik wil hier ook graag een oproep doen aan mensen met NLD , hulpverleners die werken met mensen met NLD en wetenschappers die hier onderzoek naar doen om zich hierin te verdiepen en mee te experimenteren. Ik ben er diep van overtuigd dat deze Open Focus een levensveranderende rol kan spelen in het leven van personen met NLD . We kunnen de hardware van onze ingenieuze hersenen niet veranderen, maar wel de software.  

 

 

https://openfocus.nl/leren-mediteren/open-focus/

LES FEHMI,PhD, en Jim Robbins, het Open-Focus brein, de kracht van aandacht om lichaam en geest te helen, Aionion Symbolen, Amstelveen, 2010,176 blz.

https://openfocus.com/home/

https://www.openfocusattentiontraining.com/